Spreekrecht is het recht om uw mening te geven over een onderwerp tijdens vergaderingen van de gemeenteraad of de raadscommissies.
Voor het gebruik van het spreekrecht gelden een aantal spelregels.
U kunt over een aantal onderwerpen geen gebruik maken van het spreekrecht. Dit zijn:
- besluiten van het gemeentebestuur waartegen bezwaar of beroep openstaat of heeft gestaan
- benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen
- een klacht in de zin van de klachtenregeling
Voor meer informatie klikt u op onderstaande link
U kunt tijdens de raadsvergadering inspreken bij een geagendeerd onderwerp (voor uitzonderingen zie: "wat is spreekrecht"). U mag dan maximaal 5 minuten spreken. Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid? Neem dan uiterlijk zes uur voor de start van de vergadering contact op met de griffie, griffie@tiel.nlĀ en meldt uw naam, telefoonnummer en het onderwerp waarover u wilt spreken.
Voor meer informatie over het spreekrecht klikt u op onderstaande link.
Het spreekrecht is op dezelfde manier geregeld als bij de raadsvergaderingen. Er zijn echter twee belangrijke verschillen.
- u meldt zich voor het begin van de vergadering bij de voorzitter of commissiegriffier om kenbaar te maken dat u gebruik wilt maken van het spreekrecht (dus niet minimaal zes uur van te voren)
- u kunt ook spreken over een niet geagendeerd onderwerp. Dit kan aan het begin van het agendapunt informatie-uitwisseling.
Voor meer informatie over het spreekrecht klikt u op onderstaande link.
Openbare raads- en commissievergaderingen worden live uitgezonden op de website van de gemeente Tiel. De raadsvergaderingen worden ook uitgezonden op Regio TV Tiel. De video-opnamen van de vergaderingen worden na afloop getoond op de website van de gemeente Tiel en zijn voor een ieder toegankelijk. Als u niet in beeld wenst te komen, dan kunt u niet inspreken. Op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is de gemeente verplicht u hierop te wijzen.