Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Informatieve commissie

woensdag 4 juni 2025

19:30 - 21:03
Locatie

Raadszaal - Ambtmanstraat 13 Tiel

Voorzitter
H. Stultiens
Toelichting

Welkom!
Tijdens de informatie commissie bent u als inwoner, belanghebbende en/of andere betrokkene van harte welkom om met raads- en commissieleden in gesprek te gaan. Dit kan over geagendeerde onderwerpen, maar tijdens informatieve commissies kan ook het woord worden gevoerd over niet-geagendeerde onderwerpen. Dit om de dialoog tussen inwoners en de gemeenteraad zo goed mogelijk te faciliteren. Wel horen wij dit op de griffie graag, zodat we u zo goed mogelijk kunnen begeleiden naar- maar ook tijdens- de vergadering.


De raad van Tiel kent in dit kader twee varianten: meespreken of inspreken.
1. Meespreken
U kunt met raads- en commissieleden in gesprek. Over en weer kan er technische informatie worden uitgewisseld.
Alle betrokkenen worden dus in de gelegenheid gesteld om met elkaar van gedachten te wisselen op technische feiten/inhoud.
2. Inspreken
Ook kunt u gebruik maken van het spreekrecht. Bij het inspreekrecht kunt u de raads- en commissieleden maximaal 5 minuten toespreken. De raads- en commissieleden kunnen u vervolgens technische vragen stellen.


Let op: geen politiek bedrijven!
De informatieve commissie is bedoeld om technische informatie uit te wisselen, tijdens deze vergadering worden er geen politieke standpunten ingenomen.


Aanmelden
Wenst u mee te spreken of gebruik te maken van het inspreekrecht? Dan kunt u zich tot uiterlijk woensdag 4 juni 12:00 uur aanmelden bij de griffie via het mailadres griffie@tiel.nl.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen - 19:30
  2. 2
    Vaststellen van de agenda d.d. 4 juni 2025 - 19:31
  3. 3

    Het presidium heeft besloten om het rapport van de Rekenkamer over Toezicht en Handhaving dat in de raadsvergadering van 2 juli besproken wordt -in samenhang met het raadsvoorstel BOA’s in gemeentelijke dienst- eerst in een informatieve commissie te behandelen.


    Door de externe onderzoekers van het bureau Necker van Naem -mevrouw Deterd Oude Weme en de heer Klaassen- worden de bevindingen van het rapport aan de raads- en commissieleden gepresenteerd. De leden van de Rekenkamer zullen de conclusies en aanbevelingen van het rapport nader toelichten.

  4. 4

    In februari 2022 stelde de gemeenteraad de Transitievisie Warmte Tiel vast met daarin de wijze waarop Tiel aardgasvrij zou kunnen worden. Samen met het Energieloket is vervolgens gestart met het besparen van energie en het isoleren van woningen (www.tiel.nl/besparen-en-isoleren). Ook is onderzocht of Tiel-West als eerste wijk aardgasvrij zou kunnen worden.
    Inmiddels moeten gemeenten -in de vorm van een Warmteprogramma- hun Transitievisies Warmte gaan herijken. Dit moet voor 1 januari 2027 worden vastgesteld door het college van B&W en krijgt een juridische status onder de Omgevingswet. Ook worden gemeenten verplicht om elke 5 jaar het Warmteprogramma (voorheen Transitievisie Warmte) te herijken.


    Momenteel wordt door adviesbureau Sweco gewerkt aan de volgende twee sporen:
    o Plan van Aanpak Warmteprogramma;
    o Analyse van wijk Tiel-West.



    Het Plan van Aanpak Warmteprogramma gaat in op de inhoud en het te doorlopen proces:
    o Wat is nodig op het gebied van de technische analyse?
    o Welke keuzes moeten worden gemaakt over de volgordelijkheid van wijkaanpakken de komende 10 jaar?
    o Welke mogelijkheden zijn er voor participatie en communicatie?
    o Wat zijn de bestuurlijke (vereiste) stappen en wat zijn de ondernomen acties en bevindingen voor Tiel-West?



    Door het adviesbureau Sweco worden de raads- en commissieleden geïnformeerd over de uitkomsten van dit warmtetransitietraject en de mogelijke vervolgacties.

  5. 5
    Sluiting van de vergadering - 21:02