Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Informatieve commissie

woensdag 6 maart 2024

19:30 - 21:34
Locatie

Raadszaal, Ambtmanstraat 13 Tiel

Voorzitter
E. Derksen
Toelichting

Welkom!
Tijdens de informatie commissie bent u als inwoner, belanghebbende en/of andere betrokkene van harte welkom om met raads- en commissieleden in gesprek te gaan. Dit kan over geagendeerde onderwerpen, maar tijdens informatieve commissies kan ook het woord worden gevoerd over niet-geagendeerde onderwerpen. Dit om de dialoog tussen inwoners en de gemeenteraad zo goed mogelijk te faciliteren. Wel horen wij dit op de griffie graag, zodat we u zo goed mogelijk kunnen begeleiden naar- maar ook tijdens- de vergadering.


De raad van Tiel kent in dit kader twee varianten: meespreken of inspreken.
1. Meespreken
U kunt met raads- en commissieleden in gesprek. Over en weer kan er technische informatie worden uitgewisseld.
Alle betrokkenen worden dus in de gelegenheid gesteld om met elkaar van gedachten te wisselen op technische feiten/inhoud.
2. Inspreken
Ook kunt u gebruik maken van het spreekrecht. Bij het inspreekrecht kunt u de raads- en commissieleden maximaal 5 minuten toespreken. De raads- en commissieleden kunnen u vervolgens technische vragen stellen.


Let op: geen politiek bedrijven!
De informatieve commissie is bedoeld om technische informatie uit te wisselen, tijdens deze vergadering worden er geen politieke standpunten ingenomen.


Aanmelden
Wenst u mee te spreken of gebruik te maken van het inspreekrecht? Dan kunt u zich tot uiterlijk woensdag 6 maart 12:00 uur aanmelden bij de griffie via het mailadres griffie@tiel.nl.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen - 19:30
  2. 2
    Spreekrecht - 19:31
  3. 3
    Vaststellen agenda d.d. 6 maart 2024 - 19:32
  4. 4

    Huiselijk geweld en kindermishandeling vormen één van de grootste maatschappelijke problemen. Jaarlijks zijn in Nederland zo’n 200 000 volwassenen en 119000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld.
    Gemeenten hebben een belangrijke rol en verantwoordelijkheid bij het voorkomen en signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling en bij het bieden van hulp en nazorg. 


    In 2021 is de regio-aanpak “Samen voor een thuis zonder geweld” vastgesteld. Aanvullend hierop heeft de gemeente Tiel een lokale aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling opgesteld. Hierin staat wat de gemeente wil bereiken, welke aandachtspunten er zijn en welke maatregelen en acties er worden genomen.


    De lokale aanpak wordt op een interactie wijze aan de raads- en commissieleden gepresenteerd.

  5. 5

    Afgelopen mei is tijdens een informatieve commissie op interactieve wijze de problematiek rondom bijplaatsingen en zwerfafval besproken. Tijdens deze avond is aangegeven dat op een later moment de uitwerking van de ingebrachte oplossingen (zowel op proces als uitvoering) met u besproken zou worden.


    De gemeente is rondom dit onderwerp begonnen met het opstellen van een plan van aanpak inclusief proces rondom het thema bijplaatsingen.
    Daarin worden de volgende vier stappen beschreven:
    1. Breng de situatie in kaart: wat is de situatie van de locatie en de afvalcontainer zelf? Wat tref je aan? Wordt de container op de juiste momenten en voldoende geleegd? Welk gedrag valt je op? Ga hierover in gesprek met betrokken partijen.
    2. Breng de basis op orde: zorg voor een duidelijke communicatie op en bij de afvalcontainer. De container moet goed functioneren en de naaste omgeving dient schoon te zijn.
    3. Meet en evalueer: kijk of de acties effect hebben door te meten en evalueren.
    4. Bepaal mogelijk aanvullende acties: hier komen de ingebrachte oplossingen aan bod.

  6. 6

    De gemeente Tiel heeft het Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte vastgesteld. Vervolgstap hierin is het herijken van de bestaande beheerplannen en het HIOR (Handboek Inrichting Openbare Ruimte). Momenteel wordt er nog gewerkt met verouderde beheerplannen voor verschillende disciplines in de openbare ruimte en ook een verouderd HIOR. 


    Team Beleid en Regie is gestart met het opstellen van nieuwe beheerplannen voor de wegen, het groen, de openbare verlichting en de begraafplaatsen. Deze beheerplannen worden de komende weken vastgesteld. De beheerplannen voor de overige disciplines worden in 2024/2025 geactualiseerd.

  7. 7

    De energiecrisis heeft in 2022 geleid tot meer energiearme huishoudens. Onderzoeksorganisatie TNO heeft becijferd dat 602.000 huishoudens in Nederland kampen met energiearmoede. 
    Er is sprake van energiearmoede wanneer een huishouden moeite heeft om de energierekening te kunnen betalen en er ook geen middelen beschikbaar zijn om energiebesparende maatregelen te kunnen nemen. Het gaat hierbij om een lager besteedbaar inkomen, gecombineerd met hoge energielasten door de slechte staat van een huis.


    Het energieloket voert voor Tiel de aanpak van energiearmoede uit onder de naam EnergieVitaal. 


    De raads- en commissieleden worden geïnformeerd over de volgende onderdelen:
    - Wat houdt het project EnergieVitaal in?
    - Wat doet EnergieVitaal in samenwerking met de gemeente Tiel? 
    - Welke maatregelen worden er genomen? 
    - Waar staat de gemeente Tiel op dit moment?

  8. 8
    Sluiting van de vergadering - 21:33